צור קשר

צרו קשר מלאו את הפרטים ונציג מטעמנו יצור איתכם קשר

    תוכנית טיפול אישית

    במאמר קצר זה, אנסה לענות על שאלות לגבי  תכנית טיפולית אישית – מהי תכנית זו כיצד היא בנויה ומהן מטרותיה העיקריות.

    לכל אדם המגיע לגור באחת ממסגרותינו לאנשים עם צרכים מיוחדים נבנית אט אט, במקביל להיכרות עם האדם, תכנית טיפולית אישית. תכנית הטיפול כוללת, הלכה למעשה, את כלל דרכי הטיפול והמענים השונים הניתנים לאותו אדם, שנבחרו על ידי האדם עצמו  וכוללים את סביבת החיים המותאמת עבורו, את תכנית הפנאי המתאימה לו, את סדר היום, את תכנית הקידום ואף את הטיפול הרפואי שאותו אדם מקבל. תכנית הטיפול האישית הינה הוליסטית עד כמה שאפשר , ממוקדת באדם ,מתחשבת בצרכיו הפיסים, הנפשיים, הרגשיים והחברתיים ומכוונת  לייצר פניות לאיכות חיים טובה יותר עבורו. ההנחה היא שחלק מהמענים להם אדם זקוק – יותאמו לו  לאחר ניסוי וטעייה וחלק ייבחרו ע"י האדם.

    כיצד נבנית תכנית טיפולית אישית?

    מרגע שאדם מגיע למסגרת דיור ומשתלב בה יחד עם דיירים נוספים , מתחיל תהליך ההיכרות איתו,  עם רצונותיו, צרכיו ושאיפותיו.

    לעיתים אותו אדם הוא ורבלי ויכול להביע ולנסח היטב את רצונותיו וצרכיו. במקרה זה תפקיד המסגרת הוא רק לתווך לו את המענים שהוא בוחר : את תכנית קידום, מסגרת תעסוקתית, תכניות פנאי ואת החברה בה הוא בוחר להיות (לעיתים גם את הזוגיות). תפקיד המסגרת כאן אינו פטרוניסטי כלל, אלא  מתחשב, מתווך , מאפשר  ובמידת הצורך מנגיש לאותו אדם את מימוש רצונותיו. בדוגמא זו אם הוא רוצה לעבוד בחנות, הוא יופנה לתעסוקה נתמכת , שם גם הוא וגם המעביד שלו יקבלו ליוו כדי שבמידה ויתגלו קשיים, הם לא יהפכו למשברים. במידת הצורך תתבצע תכנית הכשרה כדי שיוכל לעבוד ולתפקד היטב באותה חנות או יותאמו לו  אביזרי עזר. בדוגמא זו מציאת תעסוקה רצויה ומספקת  אינה רק לשם השתכרות או מציאת עיסוק לשעות היום, אלא תעסוקה מעצימה  ובעלת משקל רב ביצירת ערך עצמי . תעסוקה מותאמת היא אחד המרכיבים החשובים ביותר בתכנית טיפולית מקיפה כמו גם מרכיבים נוספים שאפרט בהמשך.

    לעיתים, האדם אינו יכול לספר או אינו יודע מה המענים שהוא צריך או  רוצה, גם בסיטואציות חיים פשוטות. כאשר כואבת לאדם הבטן הוא יפנה לרופא שיעזור לו לקבל את המענה הנדרש. לא תמיד הוא יכול לתאר את הכאב או אפילו לכוון בדיוק היכן הוא נמצא, אך הוא מרגיש אי נוחות קשה הפוגעת באיכות חייו. לרופא ,בתורו, יש ידע וכלים כדי להתאים את המענה. מענה לא מתאים יגרור לכאבים נוספים ולתסכול. כך גם בתחומים נוספים –  סביבת מחייה שיכולה להיות מטרידה, מצבים חברתיים שיכולים להיות בלתי נסבלים עבורנו. כאשר קיים קושי בהבנה של הגורם לאי הנעימות או להגדיר מה ניתן  לעשות כדי לשנות את מצב האי נעימות, אז לעיתים אנו זקוקים לעזרתו של הזולת. במצבים כאלו למסגרת הדיור  תפקיד חשוב, בעזרת הניסיון  שהצטבר במסגרת והידע שיש לסביבתו הקרובה של האדם ובעיקר למשפחתו, נעשים ניסיונות להתאים  מענים שונים לאותו אדם, גם אם אינו יכול לומר כי זה המענה שהוא צריך או רוצה. ההתאמה היא בכל תחומי החיים –  החל מסדר יום מותאם לתעסוקה, שעות פנאי וכל הגורמים שיפורטו בהמשך. כל פעם שיש התאמה טובה של גורם, ישנה גם מדידה של שביעות רצון בדוחות השוטפים.

    איך מודדים שביעות רצון?

    לעיתים הדבר בא לידי ביטוי בכמות או תדירות מצבי תסכול ואי שקט, לעיתים במידת שיתוף הפעולה מרצון של אותו אדם עם התוכנית ולעיתים פשוט בראיון אישי או סקר שביעות רצון או אפילו אבחנה שקיים חיוך ושמחה בסוף היום. הרצון הוא לעשות את "המחקר" הזה רק כדי לגלות מה המענים הנדרשים והרצויים לכל אדם שיאפשרו לו איכות חיים.

    ניתן לראות גם את התכנית הטיפולית במושגים של הנגשה. כולנו מכירים בכך שהסביבה אינה מונגשת עבור כל אדם. כמו שאדם על כסא גלגלים ירגיש תסכול וכעס כשהוא ניצב מול דבר שהיה רוצה או צריך אך הוא לא מונגש כלפיו, כך גם אדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית או אוטיזם ירגיש כאשר רוצה דבר, אך אינו יכול להגיע אליו ולקבלו. בקרב אנשים עם צרכים מיוחדים הרצונות והצרכים משתנים מאדם לאדם לא רק בשל משתנים אישיותיים אלא גם מהצרכים המיוחדים לו. על פי רוב, לאדם מן הישוב יש את היכולת להעמיד עצמו במציאות מונגשת עבורו וליצור סביבת חיים מיטבית, אך לחלק מהאנשים עם צרכים מיוחדים אין את היכולת למצוא או לתקן את הסיבה כדי לייצר לעצמם סביבת מחייה מונגשת משום שלעיתים  הצרכים הם ייחודיים ואין סביבה כזו כלל אלא צריך לייצר אותה. התכנית הטיפולית המקיפה הינה אם כן הנגשת המציאות כלפי צרכיו של אותו אדם. תפקידה היא למצוא את הפתרונות כדי שצרכיו המיוחדים של אותו אדם לא יהוו מגבלה.

    המטרה אם כן הוא שאדם צריך להיות שבע רצון מחייו. היכולת לשליטה עצמית והתגברות על תסכולים ממצבים טבעיים של חוסר שביעות רצון,  תתפתח  רק אם קיימים מספיק עוגנים מספקים בסביבת החיים של האדם.

    אט אט אנשי הצוות מכירים את האדם והוא מביא לביטוי את רצונות שלו מתוך עולם הבחירה שהחיים במסגרת ומחוצה לה חושפים אותו אליהם. אט אט נבנית תכנית מקיפה לגבי כל תחום ותחום בחייו של אדם. חלק מהתכנית היא סביבת החיים שלו וחלקה היא בתכניות כתובות (לרוב דוח סוציאלי מקיף מסכם את רובם).

    פירוט קצר על התחומים השונים:

    • סביבת מגורים – דירה בבניין או וילה עם גינה, מרחבים פתוחים או עירוניים, בית עם מדרגות או קומה אחת, ריבוי צבעים או ויסות גירויים בדירה, רמת מוגנות למכשירים מסוכנים או בית פתוח לחלוטין. הסביבה הפיסית הינה מהותית בויסות של האדם. יצירת סביבת חיים מתאימה יכולה לייצר את השקט אשר נדרש להמשך הטיפול באדם.
    • סדר יום – מובנה או דינמי? סדר יום תורם רבות ליצירת עוגנים במשך היום. ככל שתחושת האדם היא של אי ודאות וחרדה סדר יום קבוע עוזר ליצירת שקט נפשי. סדר יום דינמי תורם רבות לאנשים שזקוקים לחופש הבחירה שלהם לשיפור איכות חייהם.
    • תכנית קידום – ככל שאדם יעשה יותר בעצמו ולא יסתמך על אחרים הוא יוכל לספק את צרכיו בעצמו ויוכל להרגיש תחושת ערך עצמי מאותה עשייה. באותה מידה תוכנית קידום שאינה מותאמת תיצור תסכול מהתוכנית עצמה ומההכרח לקיים אותה.
    • תכנית התערבות – במצבים של התנהגויות מסכנות נדרשת תכנית התערבות על ידי בעל מקצוע. התכנית מכוונת להפחית את צורת הביטוי הנוכחית ולייצר דרכי תקשורת נוספות לביטוי.
    • תקשורת – מצבי תסכול רבים נוצרים  בשל חוסר יכולת לתקשר את הצרכים שלנו. הנגשה תקשורתית אם מתת"ח ובעזרת טכנולוגיות תומכות אחרות יוצרת גשר בין האדם וצרכיו לבין הסביבה.
    • חושי תחושתי – קשיים בוויסות חושי הינו דבר שקשה להבנה של מי שלא חווה זאת. אם מתחושה עודפת או מתת תחושה, הקושי הפיסי יכול להיות בלתי נסבל ומוביל לתסכולים רבים. היכולת לתת פתרונות למצבים השונים על ידי התאמה של אביזרים ופעולות תומכות יכול לשפר את חייו של אדם משמעותית.
    • תכנית פנאי – תוכנית פנאי מותאמת לרמתו ולבחירתו של אדם, אשר מעשירה אותו ומשמחת אותו תתרום רבות לשיפור באיכות חייו.
    • תעסוקה – תעסוקה נתפסת על ידי רבים כהרבה יותר מהעיסוק שלנו או ממקור פרנסתינו, אלא היא חלק מהותי בערך העצמי שלנו כלפי הסביבה וכלפי עצמנו.
    • חברים לדירה – מעגל החברים הינו מעגל חשוב ביותר לאדם. כאשר יש לו מעגל חברים הוא מרגיש בעל ערך עצמי, יכול להיתמך על ידי חבריו ולתמוך בהם חזרה.
    • זוגיות – שאיפה של כל אדם לחיי זוגיות ואהבה הדדיים.
    • טיפול רפואי – טיפול רפואי נכון עיקרו טיפול בבעיות רפואיות והקלה על אי הנוחות הנגרמת לאדם בשל מצב בריאותי.  אדם כאוב לא יהיה פנוי לצמיחה והעצמה ויש לפעול במהירות האפשרית להקלה בסימפטומים לא נעימים ובקשיים גופניים.
    • בחירה וסנגור – תחושת חוסר שליטה יכולה בפני עצמה לגרום לתסכול רב, ככל שאדם בוחר בעצמו את חייו הוא מרגיש יותר שליטה  ותחושה זו היא מעצימה וחיונית לתחושת המסוגלות האישית.

    צרו קשר

    מלאו את הפרטים ואחד מנצינגו יצור איתכם קשר




      לקוחות ממליצים

      ציפי בר

      מסגרות טיפול אכותיות, מקצועיות ונותנות מענה לכל סוגי האוכלוסיה.

      ישראל לחיאני

      ממליץ בחום על מי שפועל למען אוכלסיה מיוחדת זו.

      שמעון מלול

      שירות אנושיות ומקצועיות זה בדי אן איי שלהם.

      שאלות ותשובות

      שאלות על קבוצת רמות

      מהי קבוצת רמות?

      קבוצת רמות מאגדת בתוכה מספר חברות הנותנות שירותים לאוכלוסיות מיוחדות בתחומי הדיור, התעסוקה והחינוך. לקבוצה יש ניהול מרכזי אחד והיא פועלת תחת סטנדרט איכות אחד (בתו תקן ISO 9001-2015).

      לאילו אוכלוסיות קבוצות רמות נותנת שירותים?

      קבוצת רמות נותנת שירותים למגוון אוכלוסיות, בהן: אוכלוסיית מנהל מוגבלויות – אוטיזם, מש"ה (מוגבלות שכלית התפתחותית) ושיקום, אוכלוסיית דירי רחוב ומכורים, נכי נפש וילד ונוער.

      מהו דיור חוץ ביתי?

      דיור חוץ ביתי הינו אחד השירותים שמספק משרד הרווחה במסגרת מינהל מוגבלויות לאדם המאובחן ומטופל על ידו. המגורים במסגרת דיור חוץ ביתי הינה זכות של כל אדם המאובחן כאדם עם מש"ה (מוגבלות שכלית התפתחותית), אוטיזם או שייך לאוכלוסיית השיקום. זהו שירות הכולל מגורים בבית בו יינתן לאדם עם הצרכים מיוחדים טיפול מקיף ומלווה בכל תחומי החיים הליווי הינו 24/7, כל השנה, על ידי צוות המסגרת

      איזה מסגרות קיימות?

      כיום, קיים מגוון רחב של שירותי דיור המתאימים לאנשים שונים, בין השירותים הקיימים:

      • שירותי דיור נתמך תמיכה באנשים עצמאיים למספר שעות בשבוע כל אחד על פי צרכיו.
      • מסגרת דיור קהילתית דירות בהן מתגוררים לרוב 6 דיירים, אך קיימות גם דירות עם מספר קטן יותר של דיירים בדירה.
      • הוסטלים /קבוצות דיור דירות של 7 דיירים ומעלה, מיועדות לאנשים הזקוקים ליותר מענים טיפוליים ואחרים מאלה המסוגלים לגור בדיור קהילתי.
      • מעון מסגרת דיור גדולה שבתוכה קיימות יחידות דיור שונות לקבוצות קטנות של דיירים החיים יחד. לרוב שירותי המרפאה, מטבח, מכבסה וכו' ניתנים במרוכז על ידי המעון. לכלל הדיירים במעון ניתנים שירותים פרא-רפואיים בתוך המסגרת ורמת המוגנות גבוהה יותר עבור כל דייר ודייר.
      כיצד מתקיים תהליך הקליטה?

      במסגרת מתקיימת ועדת קבלה בשיתוף שני הצדדים וניתנת הזדמנות להכיר את המקום והצוות, לעשות תיאום ציפיות ולשאול את כל השאלות העולות. במידה והמועמד לא יכול להגיע המסגרת עורכת עליו תצפית ואוספת מידע במסגרת היום שלו בהסכמת האפוטרופוס. במידה ומתקבלת הסכמה בין הצדדים כי המסגרת היא המתאימה לאותו אדם, מחליטים על תאריך קבלה.

      קידום ושיווק אתרים קידום ושיווק אתרים