במדינת ישראל כיום מוצעים לא מעט שירותי דיור עבור אנשים שונים שמתמודדים עם מחלות נפש. בין היתר מוצעים להם הוסטלים שונים כגון: הוסטל כוללני וכן הוסטל רמה ד. חשוב להבין מיהם אותם מתמודדי נפש אשר זכאים למגורים בהוסטלים המדוברים וכן, מהו הוסטל רמה ד או הוסטל כוללני, מה מתאים לכל מתמודד נפש וכיצד בוחרים את המסגרת הכי מתאימה ונכונה.
מתמודדי נפש- במי מדובר?
עוד טרם מדברים על הוסטל רמה ד או על הוסטל כוללני, חשוב להבין מי מוגדר מתמודד נפש. התקפים פסיכוטיים או התפרצויות של מחלות נפשיות הן דבר שעלול להשפיע במצבים שונים על חייהם של רבים. במצבים הללו לרוב תהיה סכנה לחיים של האדם שסובל ממצב נפשי שהולך ומתדרדר וכן לפגיעה בסביבה שלו. התמודדות עם מתמודד נפש גורמת למשפחתו להבין שעליה למצוא עבורו מסגרת שבה יתמכו בו ויסייעו לו לחיות בצורה תקינה ואף להשתקם. אנשים שמצויים במעקב פסיכיאטרי ממושך וזאת בשל קושי התנהגותי או נפשי כלשהו, יעבור אבחון רציני ומעמיק על ידי פסיכיאטר , אשר אחריו במידה והוא עומד בקריטריונים שונים הוא יוכל להגיש בקשה לסל שיקום. בין הקריטריונים הללו: האדם תושב ישראל, הגיל שלו הוא מעל 18 ונקבעה לו נכות רפואית כלשהי על רקע נפשי של 40 אחוזים או יותר על ידי הביטוח הלאומי. סל השיקום יעניק לו שירותים שונים לרבות: תמיכה, ליווי, ייעוץ במגוון תחומים שונים לרבות: פנאי, דיור, תעסוקה, חברה ועוד. סל השיקום המדובר יסייע לכל מתמודד בתהליך השיקום שלו להשתלב בין היתר גם בחברה.
מהו הוסטל רמה ד?
קודם כל חשוב להבין כי הוסטל הוא שירות דיור שמתאים לאנשים שמוגדרים מתמודדי נפש. בהוסטל לרוב יגורו 30 דיירים בבניין או בבית אחד משותף והם יעברו תהליכים שונים שמטרתם לשקם אותם בהתאם לרמת התפקוד שלהם ובהתאם לסוג ההוסטל שהם גרים בו. הוסטל רמה ד הוא הוסטל הרלוונטי עבור אנשים שמתמודדים עם אבחונים פסיכיאטריים שונים וכן עם מחלות גופניות. בהוסטל המדובר צוות העובדים יהיה גדול יותר וכן יהיה בו גם צוות רפואי משמעותי שיעקוב ויטפל בבעיות הגופניות של מתמודדי הנפש.